Olejek jodłowy jego działanie i właściwości 0
Olejek jodłowy jego działanie i właściwości

Olejek jodłowy - jego działanie i właściwości

Olejek jodłowy pozyskuje się z trzech gatunków jodeł (Abies): balsamicznej (A.balsamea), pospolitej (A. alba) i syberyjskiej (A. sibirica)

Olejek eteryczny wytwarza się z igieł lub gałązek wiecznie zielonych drzew za pomocą destylacji z parą wodną przez ok. 5 godzin. Co najważniejsze, dla pozyskania olejku nie ścina się specjalnie drzew, lecz wykorzystuje gałązki, które pochodzą z odpadów drzew przeznaczonych do wytwarzania pudeł rezonansowych instrumentów muzycznych oraz celulozy. Warto wiedzieć, że w drewnie jodły nie ma olejku eterycznego.

Jodła syberyjska pochodzi z czystych terenów tajgi północnej Rosji. Zapach olejku z jodły syberyjskiej jest intensywny, świeży, leśny z nutą balsamiczno-cytrynową.

Główne składniki olejku z jodły syberyjskiej to: 

octan bornylu (20-40%) α-pinen (5-30%) kamfen (10-30%) 3-karen (1-15%) limonen (2-10%) 𝛽-felandren (1-7%) i borneol (1-7%)

To właśnie wysoka zawartość octanu bornylu wyróżnia ten olejek spośród innych jodłowych.

Znamy już najważniejsze składniki olejku jodłowego, dzięki nim olejek z jodły syberyjskiej działa wielowymiarowo.

Przede wszystkim pomaga przy przeziębieniu, mokrym katarze i kaszlu. Rozrzedza wydzielinę osuszając przy tym oskrzela. Ułatwia także oddychanie, gdy mamy zatkany nos. Liczne badania wskazują, że olejek jodłowy działa bakteriobójczo na gram dodatnie bakterie (m.in. gronkowce) oraz na niektóre gram ujemne. bardzo dobrze pokazuje to te badanie (klik) Działa również uodparniająco, przeciwgrzybiczo, a nawet przeciwroztoczowo (roztocza skórne- nużeńce) Olejek jodłowy dobrze radzi sobie ze wszystkimi drobnoustrojami, głównie dzięki zawartości  α-pinen.

Drugim filarem tego olejku z jodły syberyjskiej jest jego główny składnik octan bornylu. To dzięki niemu olejek jodłowy ma taki intensywny leśny zapach. Wykorzystuje się go w perfumerii, a także jako aromat do różnych płynów czy detergentów. Jednak to nie najważniejsza funkcja tego organicznego związku, sprawia on, że olejek jodłowy (A. sibirica)  działa relaksująco, odprężająco i przeciwdepresyjnie. Pomaga przy bezsenności oraz wyczerpaniu nerwowym. Chciałabym tutaj wtrącić moje doświadczenie z tym olejkiem. Gdy czuję, że nie mam sił, a złe myśli się nasilają, używam tego olejku w kominku zapachowym. Bardzo mi pomaga się podnieść i pozytywnie nastroić. Olejek jodłowy oddaje pozytywne emocjonalne działanie lasów iglastych, dlatego warto rozpylać ten olejek w domu, jako zamiennik leśnych kąpieli. Wyobraź sobie świeżość lasu iglastego w Twoim domu. Daje to nam poczucie czystości, pozytywnej energii i harmonii ciała z umysłem.

 

Ostatnim trzecim wymiarem jest jego działanie na ciało, a dokładniej na skórę. Olejek jodłowy działa przeciwłupieżowo, przeciwtrądzikowo oraz przeciwgrzybicznie. Możemy go również używać jako wcierki na wypadanie włosów, ponieważ olejek jodłowy pobudza krążenie skórne. 

 

Poniżej podaję kilka przepisów na wykorzystanie olejku jodłowego. pochodzą one od Dr Różańskiego, wybitnego zielarza, który ma ogromną wiedzę na temat olejków eterycznych. 

 

Na przeziębienie: doustnie 3 krople na 1 łyżkę miodu co dwie godziny 

Choroby skóry oraz zastosowanie przeciwbólowe: 1:1 w rozcieńczeniu z olejem bazowym( np. olej z nasion winogron, ze słodkich migdałów, jojoba)

Na łuszczycę i trądzik: 2:1 np. 10 ml olejku na 5 ml oleju bazowego jak wyżej.

Nafta pichtowa: 5-10 ml olejku pichtowego zalewamy 50 ml nafty czystej (najlepiej kosmetycznej) nafta usuwa zaskórniki, skórne roztocza oczyszcza pory, usuwa nadmiar sebum, pomaga leczyć trądzik oraz łuszczycę. Tak przygotowaną naftę można używać jako wcierkę na wypadanie włosów.

 

Przeciwwskazania do stosowania olejku jodłowego:

Nie stosuj jeśli masz alergię na którykolwiek składnik olejku. Olejku jodłowego nie mogą używać kobiety w ciąży i podczas karmienia, a także dzieci do 3 roku życia.

Ciekawostki:

Olejek jodłowy wchodzi w skład takich perfum jak: Paco Rabanne pour homme, Antonio Antonio Banderas, Hugo Extreme Hugo Boss

Olejek z jodły syberyjskiej może być fałszowany syntetycznym octanem izobornylu otrzymywanym z kamfenu  lub olejkiem terpentynowym.

Olejek jodłowy z jodły syberyjskiej jest również nazywany olejkiem pichtowym, olejkiem z jodły białokorej. 

 

 

 

źródło:



Wszystkie informacje podane na mojej stronie mają charakter informacyjny. Dokładam wszelkich starań, aby zawarte informacje były prawdziwe i kompletne. Wszelkie te materiały nie stanowią porady o charakterze medycznym i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza, ani porady farmaceuty.

Komentarze do wpisu (0)

Wpisy na blogu
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl